Kadhi Pakoda Recipe - Punjabi & Spicy
Kadhi Pakoda Recipe, Spicy Punjabi Kadhi Pakoda Recipe
Kadhi pakoda (split bengal gram dumplings) is a very popular Punjabi dish. It is always there on the weekly menu. Actually, Kadhi is frequently made in households over Northern India, though styles vary greatly. For example, the Punjabis like their Kadhi thick as compared to people from Uttar Pradesh who like it to be a bit runny. Kadhi pakoda is a dish prepared in Dera Ismail Khan as well and has been a regular part of our household meals. The version below is quite close to it. The cooking process is divided into two parts and are easily done in parallel. The dumplings or pakode are fried while the kadhi is cooks on another burner. Go for it and remember to tell me how you fared.
Indicatives for making Kadhi Pakoda Recipe, Spicy Punjabi Kadhi Pakoda Recipe
- Preparation Time: 10 minutes
- Cooking time: 40 minutes
- Cooking Gizmos: A Wide Cooking Pot or a Pressure Cooker
- Servings: 3-4 People
Stuff you’ll need for Kadhi Pakoda Recipe, Spicy Punjabi Kadhi Pakoda Recipe
what goes in? | what kinds? | how much? |
For Dumplings (Pakodas) | ||
Split Bengal Gram Flour (Besan) | 0.5 Cup | |
Water | 6-7 tbsp | |
Salt | 1/2 tsp | |
Asafoetida (Hing) | 1/4 tsp | |
Red Chili Powder | 1/2 tsp | |
Cumin Seeds | 1/2 tsp | |
Ginger | Fresh/ Grated | 1/2 inch |
Onion | Small | 1 No. |
Green Chili | 1 No. | |
Oil | For Frying | Half a cup |
For Kadhi | ||
Curd or Yogurt | 1 Cup | |
Water | 2 Cups | |
Turmeric Powder | 1 tsp | |
Red Chili Powder | 1 tsp | |
Ghee | Use 1/2 tbsp for tempering | 1.5 tbsp |
Asafoetida | 1/4 tsp | |
Mustard Seeds | 1/4 tsp | |
Cumin Seeds | 1/4 tsp | |
Dry Red Chilis | Break into half. Use one for tempering | 3 No. |
Curry Leaves | 1 Sprig | |
Green Chilis | 2 No. | |
Fenugreek Seeds | Optional | 1/4 tsp |
Salt | To taste |
Process to make Kadhi Pakoda Recipe, Spicy Punjabi Kadhi Pakoda Recipe
- Mix split Bengal gram flour with water and make a thick batter.
- Add all the ingredients to the batter and mix well.
- Rest for 30 minutes. If you don’t do this step the pakoda or dumplings will not be fluffy.
- Once the batter has rested, make small balls with the batter and fry till they are golden brown.
- Keep aside while the kadhi is thickening.
- Make a slurry with yogurt (curds), red chili powder, turmeric powder & water.
- Heat oil in a thick bottomed cooking pot and add mustard seeds, fenugreek seeds, cumin seeds, dried red chilis and curry leaves. Fry till fragrant.
- Add the slurry to the cooking pot and stir continuously till it thickens. This is when it is called a “Kadhi”. Boil it for 4 minutes.
- Add pakodas to the kadhi and boil for another 5 minutes so that they soak up the kadhi.
- Heat ghee in a tempering ladle and add one broken red chili and half a teaspon of mustard seeds.
- Add it to the kadhi pakoda and you are good to go.
- Serve hot with rice or paranthas. Enjoy!
Note: Some people feel fenugreek seeds make kadhi pakoda a bit bitter. You can avoid these if you wish.
Visual Process for making Kadhi Pakoda Recipe, Spicy Punjabi Kadhi Pakoda Recipe
पंजाबी कढ़ी पकोड़ा बनाने के लिए कुछ मात्राएँ।
- तैयारी का समय: १० मिनट
- पकाने/ बनाने का समय: ४० मिनट
- बनाने का बर्तन: हांडी या प्रेशर कुकर
- मात्राएँ: ३-४ लोगों के लिए
पंजाबी कढ़ी पकोड़ा बनाने के लिए सामग्री।
सामग्री | किस प्रकार की? | कितनी? |
पकोड़े के लिए | ||
बेसन | आधा कप | |
पानी | ६-७ बड़ा चमच | |
नमक | आधा छोटा चमच | |
हींग | एक चोथाई छोटा चमच | |
लाल मिर्च पाउडर | आधा छोटा चमच | |
ज़ीरा | आधा छोटा चमच | |
अदरक | कदूक़स लें | आधा इंच |
प्याज़ | छोटा | १ |
हरी मिर्च | १ | |
तेल | तलने के लिए | आधा कप |
कढ़ी कि लीये | ||
दही | १ कप | |
पानी | २ कप | |
हल्दी पाउडर | १ छोटा चमच | |
लाल मिर्च पाउडर | १ छोटा चमच | |
घी | आधा छोटा चमच तड़के के लिए | डेढ़ चमच |
हींग | एक चोथाई छोटा चमच | |
सरसों के बीज / राई | एक चोथाई छोटा चमच | |
ज़ीरा | एक चोथाई छोटा चमच | |
खड़ी लाल मिर्च | आधा कर लें और एक तड़के के लिए रख लें | ३ |
करी पत्ता | ८-९ | |
हरी मिर्च | २ | |
मेथी दाना | अगर चाहें तो उपयोग करें | एक चोथाई छोटा chamach |
नमक | स्वादानुसार |
पंजाबी कढ़ी पकोड़ा बनाने की विधि।
- बेसन और पानी को मिला लें।
- अब इसमें बाक़ी दी हुई सामग्री मिला लें और आधे घंटे के लिए रख दें। अगर आप इसको आधे घंटे के लिए नहीं रखेंगे तो पकोड़े सख़्त बनेंगे।
- आधे घंटे बाद इनको छोटी पकोड़ी बना कर गरम किए हुए तेल में तल कर लाल होने पर निकाल लें। साथ में रखें।
- कढ़ी बनाने के लिये दही और पानी को अच्छे से घोल में मिला लें।
- हांडी में घी गरम करें और लाल मिर्च, मेथी दाना, राई, ज़ीरा और करी पत्ते को भून लें।
- अब इसमें बेसन का घोल डाल लें और तेज़ अँचे पर पकाएँ जब तक यह गधा होने लगे। ४-५ मिनट तक पका लें।
- बनाये हुए पकोड़े ले लें और उनको कढ़ी में डाल के ५ मिनट और उबालें।
- पाक जाने पे इसको आँच से उतार लें और घी, लाल मिर्च और राई का तड़का लगा लें।
- स्वादिष्ट पंजाबी कढ़ी पकोड़ा तयार है। इसको गरमागरम चावल या पराँठों के साथ परोसें।
इन तस्वीरों को देख कर आप पंजाबी कढ़ी पकोड़ा घर पे आसानी से बना सकते हें।
Kadhi Pakoda Recipe - Punjabi & Spicy
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