Sum Ka Mutton Recipe - Delicious & No Fuss
Sum Ka Mutton Recipe – A Delicious No Fuss Mutton Recipe
Sum ka Mutton is a unique mutton recipe. I have not seen this being made anywhere else till now. I wanted a mutton dish that was no fuss and quickly made. So I began to play around and got Sum Ka Mutton as a result. There are a few unique things about this mutton dish. It doesn’t use any water. It uses water content from the meat and a lot of tomatoes that I use in it. Second, it uses a lot of fresh coriander that imparts its deliciousness to the dish. Third, it is pressure cooked after a bit of bhuno.
Sum Ka Mutton can be your perfect Sunday lunch. Make it, enjoy it and tell me how you liked it.
Sum Ka Mutton Recipeसुम का मटन बनाने की विधि
Indicatives for making Sum Ka Mutton
- Preparation Time: 10 minutes
- Cooking time: 30 minutes
- Cooking Gizmos: Pressure Cooker
- Servings: 3-4 People
Stuff you’ll need for Sum Ka Mutton
what goes in? | what kinds? | how much? |
Mutton | 750 grams | |
Ghee | 2 tbsp | |
Cinnamon | 2 inch | |
Bay Leaves | 4 No. | |
Cardamom | 4 No. | |
Black Peppercorns | 1 tsp | |
Cloves | 4 No. | |
Cumin Seeds | 1 tsp | |
Dried Red Chili | 4 No. | |
Tomatoes | 5 No. | |
Garlic | 8 Cloves | |
Ginger | 2 inches | |
Red Chili Powder | 1/2 tsp | |
Turmeric Powder | 1/4 tsp | |
Fresh Coriander | Chopped | Two bunch (save some for garnish) |
Salt | 1.25 tsp |
Process to make Sum Ka Mutton
- Clean and dry mutton pieces.
- Pierce tomatoes with a fork all over.
- Heat ghee or clarified butter in a wide pressure cooker.
- Add dry spices including cumin seeds, bay leaves, cinnamon, cardamom, peppercorns and dried red chilis to hot ghee till the spices release their aroma.
- Reduce heat & place the whole but pierced tomatoes in the pressure cooker.
- Add chopped coriander to the tomatoes.
- Add powdered masalas and cook till they are fragrant.
- Add mutton & salt and fry or bhuno slightly.
- Put the lid on the pressure cooker and put the heat on high.
- Remove from fire after 5 whistles and let the pressure go by itself.
- Mash the tomatoes nicely before putting in a serving bowl.
- Garnish with reserved chopped coriander and serve hot with jeera rice & onion tomato raita.
Visual Process for making Sum Ka Mutton
सुम का मटन बनाने के लिए कुछ मात्राएँ।
- तैयारी का समय: १० मिनट
- पकाने/ बनाने का समय: ३० मिनट
- बनाने का बर्तन: हांडी या प्रेशर कुकर
- मात्राएँ: ३-४
सुम का मटन बनाने के लिए सामग्री।
सामग्री | किस प्रकार की? | कितनी? |
मटन / गोश्त | ७५० ग्राम | |
घी | २ बड़े चमच | |
दालचीनी | २ इंच | |
तेजपत्ता | ४ | |
हरी इलाइची | ४ | |
खड़ी कालिमिर्च | १ छोटा चमच | |
लौंग | ४ | |
खड़ा ज़ीरा | १ छोटा चमच | |
सूखी लाल मिर्च | ४ | |
टमाटर | ५ | |
लहसुन | ८ | |
अदरक | २ इंच | |
लाल मिर्च का पाउडर | आधा छोटा चमच | |
हल्दी पाउडर | एक चोथाई छोटा चमच | |
हरा धनिया | बारीक कटा हुआ | दो गड्डी (थोड़ा सा सजाने के लिए बचा लें। |
नमक | सवा छोटा चमच |
सुम का मटन बनाने की विधि।
- मटन या गोश्त के पीस धो कर सूखा लें।
- टमाटर में एक काँटे से छेद कर लें। हरा धनिया बारीक काट लें।
- घी को प्रेशर कुकर में गरम कर लें।.
- सारे सूखे मसाले, ज़ीरा, तेजपत्ता, दालचीनी, इलाइची, काली मिर्च और सूखी लाल मिर्च को भून लें।
- आँच धीमी कर के टमाटरों और हरे धनिए को प्रेशर कुकर में डाल लें।
- अब हल्दी और लाल मिर्च पाउडर डाल लें।
- मटन या गोश्त को प्रेशर कुकर में डाल लें और हल्का भून लें।
- प्रेशर कुकर का ढक्कन लगा कर उसको ५ सिटी दें।
- प्रेशर को अपने आप निकालने दें।
- अगर मटन पक चुका हो तो हांडी में निकाल कर टमाटर को अच्चे से पिचका लें।
- सुम का मटन टायर है। इसको थोड़े हरे धनिए से सज़ा लें और ज़ीरा पुलाव और प्याज़ टमाटर के रायता के साथ गरमागरम परोसें।
इन तस्वीरों को देख कर आप सुम का मटन घर पे आसानी से बना सकते हें।
Sum Ka Mutton Recipe - Delicious & No Fuss
Comments
Post a Comment