Shami Kebab Recipe - Melt in the Mouth Deliciousness
Mutton Shami Kabab Recipe – Melt in the mouth deliciousness
Mutton Shami Kabab is found all over the Indian sub continent. These appetizers or snacks are an integral part of Indian, Pakistani & Bangladeshi cuisines. Mutton shami kababs are rather delicate and delicious. My all-time favorites have been the ones at Wengers’ and they are now priced at a princely sum of Rs. 70 each. Just yesterday I decided to get my hands dirty with these and here we are with my take on making scrumptious mutton shami kababs. These ones beat Wengers’ Shami kababs hands down. They are flavourful, decadent and really melt in the mouth. If you disapprove of mutton, you can try these with chicken too. Relish by themselves or with some spicy mint coriander chutney.
Indicatives for making Mutton Shami Kabab Recipe
- Preparation Time: 10 minutes
- Cooking time: 40 minutes
- Cooking Gizmos: A Wide Cooking Pot
- Servings: Makes 17 units
Stuff you’ll need for Mutton Shami Kabab
what goes in? | what kinds? | how much? |
Mutton Mince | 750 gram | |
Gram Flour (Besan) | 1.5 tbsp | |
Onions | Medium sized chopped | 2 No. |
Coriander leaves | Fresh & chopped | 1/2 Cup |
Mint leaves | Fresh & chopped | 1/4 Cup |
Green Chilies | If you want more spice, add more. Chopped | 3 No. |
Almonds | 12 No. | |
Egg | 1 No. | |
Garlic | 6 cloves | |
Ginger | 1 inch | |
Cloves | 6 No. | |
Black Peppercorns | 1 tsp | |
Mace | 1/2 sprig | |
Cinnamon | 1/2 inch | |
Green Cardamom | 6 No. | |
Cumin Seeds | 1 tsp | |
Coriander Powder | 1 tsp | |
Red Chili Powder | 1/2 tsp | |
Salt | 1 tsp | |
Ghee | 4 tsp | |
Vegetable Oil | For frying | 4 tbsp |
Process to make Mutton Shami Kabab Recipe
- Get the ingredients together. Chop onions, green chilies, mint and coriander. Wash and dry mutton.
- Heat two teaspoons of ghee in a cooking pot and add whole spices including cloves, black peppercorns, cinnamon, cardamom, cumin seeds, & mace. Saute till fragrant.
- Add onions and saute till translucent.
- Add gram flour (besan) & almonds. Mix well & saute till well roasted.
- Remove the spice mixture from fire and keep aside.
- Heat two teaspoons of ghee to the cooking pot and saute mutton mince for the Shami kabab. Add ginger, garlic & powdered spices including salt, coriander powder and red chili powder.
- When almost done (it’ll start sticking to the cooking pot), add the reserved spice mixture and mix well. Wait till fragrant, remove from fire and let it cool.
- Add cooled & cooked mutton mince to a grinder with one egg, chopped mint, coriander, & green chilis. Blend till smooth. Remove to a bowl.
- Make round lemon sized balls with the mince and press them gently into round patties. This recipe yields approximately 17 balls (see photos).
- Take vegetable oil in a frying pan and shallow fry these patties on both sides till crisp. Be careful not to break them since they are really delicate.
- Serve with sliced onions, mint coriander chutney and lemon wedges. Enjoy!
Note: Some people feel fenugreek seeds make kadhi pakora a bit bitter. You can avoid these if you wish.
Visual Process for making Mutton Shami Kabab Recipe
मटन शामी कबाब बनाने के लिए कुछ मात्राएँ।
- तैयारी का समय: १० मिनट
- पकाने/ बनाने का समय: ४० मिनट
- बनाने का बर्तन: हांडी
- मात्राएँ: १७ नग
मटन शामी कबाब बनाने के लिए सामग्री।
what goes in? | what kinds? | how much? |
कीमा | ७५० ग्राम | |
बेसन | डेढ़ बड़ा चमच | |
प्याज़ | बारीक कटे हुए | २ |
धनिया पत्ता | बारीक कटा हुआ | डेढ़ कप |
पूदिना पत्ता | बारीक कटा हुआ | एक चोथाई कप |
हरी मिर्च | बारीक कटी हुई | ३ |
बादाम | १२ | |
अंडा | १ | |
लहसुन | ६ | |
अदरक | १ इंच | |
काली मिर्च | १ छोटा चमच | |
लौंग | ६ | |
जावित्री | आधा फूल | |
दालचीनी | आधा इंच | |
छोटी इलाइची | ६ | |
ज़ीरा | एक छोटा चमच | |
धनिया पाउडर | एक छोटा चमच | |
लाल मिर्च पाउडर | आधा छोटा चमच | |
नमक | १ छोटा चमच | |
घी | ४ छोटे चमच | |
तेल | तलने के लिए | ४ बड़े चमच |
मटन शामी कबाब बनाने की विधि।
- सारी समग्री एकत्रित कर लें। कीमे को धो कर सूखा लें। प्याज़, हरा धनिया, पूदिना पत्ता और हरी मिर्च को बारीक काट लें।
- दो छोटे चमच घी गरम करके खड़े मसाले भून लें।
- अब प्याज़ डाल के भून लें।
- प्याज़ लाल होने से पहले इसमें बादाम और बेसन मिला लें और अच्छे से भून लें।
- जाम मसला महकने लगे इसको एक प्लेट में उतार लें।
- दो छोटे चमच घी डालें और कीमे को अदरक, लहसुन के साथ ३-४ मिनट पकाइए।
- अब इसमें धनिया, लाल मिर्च का पाउडर और नमक मिला लें। जब कीमा पाक जाए इसको ठंडा होने दें।
- ठंडे कीमे को मिक्सी में डाल के अंडा, हरा धनिया, पूदिना पत्ता और हरी मिर्च के साथ चला लें।
- कीमा जब बारीक हो जाए तो इसके गोल टिक्की का आकर दें।
- तलने के पैन में तेल गरम करें और कबाब को दोनो तरफ़ से लाल कर लें।
- इन लज़ीज कबाबों को कटे प्याज़, हरी चटनी और नींबू की साथ परोसें।
इन तस्वीरों को देख कर आप मटन शामी कबाब घर पे आसानी से बना सकते हें।
Shami Kebab Recipe - Melt in the Mouth Deliciousness
Comments
Post a Comment