Dahi ke Kebab - Delicate, Creamy Deliciousness
Dahi ke Kebab Recipe, Deliciously Delicate Dahi ke Kebab Recipe
This Dahi ke kebab recipe will finally lead you to scrumptious kebabs that literally melt in your mouth. These dahi ke kebab are easy to prepare, super delicate, creamy and ultimately delicious. Furthermore, I have been told that they taste far better than the ones at incredibly popular restaurants. As the name suggests, dahi, therefore they use curd or yogurt as the main ingredient. Hence, it is essential to hang the curd to drain out the whey. Due to this curds become really thick before you make the kebabs. Please hang the curds for about 5 hours to get the right consistency. If you are using Greek Yogurt, hang it for about an hour.
Whenever you are short on ideas on what to make for a quick snack, dahi ke kebab recipe always hits the mark. Check out the recipe below and let me know how you fared if you make it.
Indicatives for making Dahi ke Kebab Recipe
- Preparation Time: 10 minutes
- Cooking time: 10 minutes
- Cooking Gizmos: A Kadai or wok
- Servings: Makes 17 units
Stuff you’ll need for Dahi ke Kebab Recipe
what goes in? | what kinds? | how much? |
Curd | 800 Grams | |
Onion | 1 Medium | |
Bengal Gram Flour (Besan) | 1/4 Cup | |
Coriander Leaves | Fresh & finely chopped | 1/4 Cup |
Green Chillies | Fresh & finely chopped | 2 No. |
Ginger | Fresh & roughly chopped | 2 inches |
Cumin Powder | 1 Teaspoon | |
Salt | Adjust to taste | 1/2 Teaspoon |
Cardamom Powder | 1/2 Teaspoon | |
Breadcrumbs | I used pulsed Nutrichoice crackers | 4 No. |
Oil/ Ghee | For deep frying |
Process to make Dahi ke Kebab Recipe
- First of all, get the ingredients ready. Slice the onions, chop ginger, chilies and coriander. In addition, dry roast bengal gram flour or besan.
- Heat oil and saute onions in a frying pan till they are deliciously golden brown. Remove and cool.
- Add all ingredients except hung curds to a blender and make a paste.
- Mix the paste with hung curd and check for seasoning.
- Finally, chill the mixture for an hour.
- Take a small amount of kebab mixture in your hand and shape them into discs of around 2″ diameter. Your kebab tikkis are now ready. You can also vary the size as per your liking.
- Roll the kebab discs or tikkis into breadcrumbs and coat evenly. Be careful not to break them.
- Deep fry in hot oil for a minute on both sides. Remove these lovely looking golden brown dahi ke kebabs to a serving platter.
- Serve hot immediately with some onion rings, lemon wedges and green chutney. They will be crisp on the outside and soft and creamy on the inside.
Visual Process for making Dahi ke Kebab Recipe
दही के कबाब बनाने के लिए कुछ मात्राएँ।
- तैयारी का समय: १० मिनट
- पकाने/ बनाने का समय: ३० मिनट
- बनाने का बर्तन: कढ़ाई।
- मात्राएँ: ३
सामग्री दही के कबाब बनाने के लिए।
सामग्री | किस प्रकार की? | कितनी? |
दही | ८०० ग्राम | |
प्याज़ | १ मध्य वर्ग का | |
बेसन | १/४ कप | |
धनिया | ताज़ा और बारीक कटा हुआ | १/४ कप |
हरी मिर्च | ताज़ी और बारीक कटी हुई | २ नग |
अदरक | ताज़ी चोटी कटी हुई | २ इंच |
जीरा पाउडर | १ छोटा चमच | |
नमक | १ छोटा चमच | |
हरी इलाइची का पाउडर | १ छोटा चमच | |
ब्रेड क्रम्ज़ | मैंने nutrichoice क्रैकर का उपयोग किया है | ४ नग |
तेल/ घी | तलने के लिए |
दही के कबाब बनाने की विधि।
- सारी सामग्री बटोर लें। प्याज़ को लम्बा काट लें।बेसन को भून लें, धनिया, अदरक और हरी मिर्च को काट लें।
- तेल को कढ़ाई में गरम कर लें और प्याज़ लाल कर लें।
- दही को छोड़ के बाकी सारी सामग्री को मिक्सी में चला लें और पेस्ट बना लें।
- अब दही और पेस्ट को अच्छे से मिला लें।
- कबाब के मसले को फ़्रिज में ठंडा कर लें।
- अब २” की टिक्की में बना लें।
- दही के कबाब की टिक्की को ब्रेड crumbs से अच्छे से लपेट लें।
- तेल या घी को अच्छे से गरम कर के एक मिनट के लिए दोनो तरफ़ से तल लें।
- दही के कबाब प्याज़ के छल्लों और हरी चटनी के साथ परूसें।
इन तस्वीरों को देख कर आप दही के कबाब घर पे आसानी से बना सकते हें।
Dahi ke Kebab - Delicate, Creamy Deliciousness
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