Onion Tomata Raita - A Refreshing Accompaniment
Onion Tomato Raita or Onion Tomato Yogurt
Onion tomato raita is a classic raita recipe that goes incredibly well with all kinds of pulao and dishes. This side dish is refreshingly cooling and a great accompaniment for all dishes considered spicy. It is pretty simple to make and gets ready in less than five minutes. This onion tomato raita recipe uses a bit of milk along with full fat yogurt. Milk thins very thick yogurt as well as reduces its sourness.
Onion Tomato Raita Recipeप्याज़ टमाटर का रायता बनाने की विधि
Indicatives for making Onion tomato raita
- Preparation Time: 2 minutes
- Cooking time: 3 minutes
- Cooking Gizmos: A serving dish
- Servings: 3-4 People
Stuff you’ll need for Onion tomato raita
what goes in? | what kinds? | how much? |
Yogurt or Curd or Dahi | Full fat | 1 Cup |
Milk | 4 tbsp | |
Onion | 1 small sized | |
Tomato | 1 small sized | |
Green Chili | 1 No. | |
Fresh Coriander | Finely chopped | A few twigs |
Black or Rock Salt | 1/4 tsp | |
Red Chili Powder | 1/4 tsp | |
Cumin Powder | 1/2 tsp |
Process to make Onion tomato raita
- Finely chop onions, tomatoes, green chili and fresh coriander leaves.
- Dilute yogurt or curds with milk and beat it with a fork till smooth in a serving bowl.
- Add all ingredients to the serving bowl and mix well.
- Garnish with lines of red chili powder and cumin powder and a sprig of fresh coriander.
- Refrigerate till you are ready to serve the raita.
- Serve with parathas, pulao or biryanis. This raita goes very well with my One Pot Chicken Pulao.
Visual Process for making Onion tomato raita
प्याज़ टमाटर का रायता बनाने के लिए कुछ मात्राएँ।
- तैयारी का समय: २ मिनट
- पकाने/ बनाने का समय: ३ मिनट
- बनाने का बर्तन: हांडी
- मात्राएँ: ३-४
प्याज़ टमाटर का रायता बनाने के लिए सामग्री।
सामग्री | किस प्रकार की? | कितनी? |
दही | १ कप | |
दूध | ४ बड़े चमच | |
प्याज़ | एक छोटा | |
टमाटर | १ छोटा | |
हरी मिर्च | १ | |
हरा धनिया | बारीक कटा हुआ | एक मुठी |
कला नमक | एक चोथाई छोटा चमच | |
लाल मिर्च पाउडर | एक चोथाई छोटा चमच | |
ज़ीरा पाउडर | आधा छोटा चमच |
प्याज़ टमाटर का रायता बनाने की विधि।
- प्याज़, टमाटर, हरा धनिया और हरी मिर्च को बारीक काट लें।
- दूध और दही को अच्चे से फेंट लें।
- सारी सामग्री एक परोसने वाली हांडी में मिला लें।
- लाल मिर्च पाउडर, ज़ीरा पाउडर से लाइन खिचें और एक हरे धनिए की कली से सजा लें।
- परोसने तक ठंडा करें।
- आप यह रायता पराँठों, बिरयानी या पुलाव के साथ परोस सकते हें। यह रायता मेरी चिकन पुलाव की रेसिपी के साथ बहुत अच्छा जाता है।
इन तस्वीरों को देख कर आप प्याज़ टमाटर का रायता घर पे आसानी से बना सकते हें।
Onion Tomata Raita - A Refreshing Accompaniment
Comments
Post a Comment