Cheese Masala Omelette - A Good Kickstart
Cheese Masala Omelette
Here is the simplest possible recipe for a cheese masala omelette. It is no fuss, simple to make and awesome way to start your day. It doesn’t use powdered spices so you can be rest assured about spice levels. This cheese masala omelette recipe uses ghee. I am replacing my cooking oils with ghee for its obvious benefits. However, you can use your preferred cooking medium, vegetable oils or even butter for this recipe. It doesn’t need grated cheese so that is a task avoided. However, if you wish you can always grate in some cheddar. I pair this two egg cheese masala omelette with three slices of toasted brown bread. You can replace brown bread with the bread of your choice. Feel free to modify the recipe and adapt it to your tastes. Adding bread ensures I do not have craving for more food till it is time for lunch. You can also pair this omelette with my deliciously healthy Mango Apple Tomato Smoothie for that complete and satisfying breakfast.
Indicatives for making Cheese Masala Omelette
- Preparation Time: 5 minutes
- Cooking time: 5 minutes
- Cooking Gizmos: A frying pan, mixing bowl and a flat spatula
- Servings: 1 Person
Stuff you’ll need for Cheese Masala Omelette
what goes in? | what kinds? | how much? |
Eggs | 2 No | |
Onion | Small sized | 1 No. |
Ginger | Chopped | Half an inch |
Green Chili | 1 No. | |
Fresh Coriander | Finely chopped | A few sprigs |
Cheese Slice | I use “Go”, you can use Amul | 1 No. |
Salt | 1/4 tsp | |
Ghee | 1 tsp |
Process to make Cheese Masala Omelette
- Chop onion, ginger, green chili and fresh coriander leaves.
- Break two eggs and beat them with a fork or an egg beater in a bowl.
- Add all ingredients to the bowl and beat well till fluffy.
- Add salt to suit your taste.
- Heat ghee in a frying and pour the egg mixture once it is hot.
- Spread the egg mixture a bit keep the round shape. This allows omelette to cook evenly.
- Once you see the omelette drying on the top, give it a flip with a flat spatula.
- Once the other side is cooked, flip it back again and place the cheese slice on the left side.
- Fold in a half moon shape and remove from fire. The cheese keeps on melting as you plate the cheese masala omelette.
- Serve with toasted bread of your choice. I used brown bread but there are no restrictions. Have a great start of the day.
Visual Process for making Cheese Masala Omelette
चीज़ मसाला ऑम्लेट बनाने के लिए कुछ मात्राएँ।
- तैयारी का समय: ५ मिनट
- पकाने/ बनाने का समय: ५ मिनट
- बनाने का बर्तन: फ़्राइइंग पैन
- मात्राएँ: १
चीज़ मसाला ऑम्लेट बनाने के लिए सामग्री।
what goes in? | what kinds? | how much? |
अंडे | २ | |
प्याज़ | छोटे आकार का | १ |
अदरक | बारीक कटी हुई | लगभग आधा इंच |
हरी मिर्च | १ | |
हरा धनिया | बारीक कटा हुआ | आधी मुठी के लगभग |
चीज़ का स्लाइस | गो या अमुल का प्रयोग कर सकते हें | १ |
नमक | एक चोथाइय छोटा चमच | |
घी | एक छोटा चमच |
चीज़ मसाला ऑम्लेट बनाने की विधि।
- प्याज़, अदरक, हरा धनिया और हरी मिर्च को बारीक काट लें।
- अंडों को अच्चे से फेंट लें।
- सारी सामग्री को मिला लें और अच्चे से फेंट लें।
- घी गरम करें और फेंटे हुए अंडों को उसपे गोलाई में फेला लें।
- नीचे की परत पाक जाने पर ऑम्लेट को पलट लें।
- ऊपर की परत पाक जाने पर ऑम्लेट को फिर से पलट लें।
- चीज़ स्लाइस को आधा कर के बायीं तरफ़ बिछा दें और ओमलेटे को आधे चाँद की तरह मोड़ लें।
- आप यह चीज़ मसला ऑम्लेट ब्राउन या अपने पसंद की ब्रेड के साथ खा सकते हें। सुबह का नाश्ता एंजोय करें।
इन तस्वीरों को देख कर आप चीज़ मसाला ऑम्लेट घर पे आसानी से बना सकते हें।
Cheese Masala Omelette - A Good Kickstart
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