Kadhai Paneer - Ridiculously Simple
Kadhai Paneer Recipe, Delicious Wok Fried Cottage Cheese & Capsicum Masala Recipe
Kadhai paneer is a ridiculously simple and no fuss recipe. The name kadhai paneer owes its origin to the Indian Kadhai or wok. Two ingredients critical to a great kadhai paneer are coriander seeds and capsicum making it aromatic, flavourful and colourful. Kadhai paneer is quick to make and delicious to eat. Kids absolutely love it. Whenever you are short on ideas on what to make for a meal, kadhai paneer always hits the mark.
Kadhai Paneer Recipeकढ़ाई पनीर बनाने की विधि
Indicatives for making Kadhai Paneer Recipe, Wok Fried Cottage Cheese & Capsicum Masala
- Preparation Time: 5 minutes
- Cooking time: 10 minutes
- Cooking Gizmos: A kadhai or wok
- Servings: 3-4
Stuff you’ll need for Kadhai Paneer Recipe, Wok Fried Cottage Cheese & Capsicum Masala
what goes in? | what kinds? | how much? |
Cottage Cheese | Cut in 2.5 inch long strips | 200 grams |
Ghee | 1.5 tbsp | |
Coriander Seeds | 1 tbsp | |
Cumin Seeds | 1 tsp | |
Onions | 1.5 Medium sized | |
Tomatoes | 2 No. | |
Garlic | Crush | 5 Cloves |
Ginger | Crush | 0.5 inch |
Tomato Puree | 2 tbsp | |
Red Chili Powder | 1/2 tsp | |
Turmeric Powder | 1/4 tsp | |
Coriander Powder | 1 tbsp | |
Garam Masala Powder | 1 tsp | |
Cream | 2 tbsp | |
Capsicum | Cut into stips of the size of paneer | 1/2 |
Salt | 1 tsp |
Process to make Kadhai Paneer Recipe, Wok Fried Cottage Cheese & Capsicum Masala
- Cut cottage cheese or paneer into 2.5 inch long strips.
- Roughly chop onions and tomatoes. Slice capsicum or Shimla mirch into strips of the size of panner.
- Heat ghee or clarified butter in a wok or a kadhai. If you don’t have a kadhai you can use any frying pan.
- Add coriander seeds and cumin seeds to hot ghee and let them splutter.
- Add onions and fry till just about brown.
- Add tomatoes and salt to fasten the cooking process.
- When slightly mushy add tomato puree and crushed ginger and garlic. Fry till the raw smell of ginger and garlic goes away.
- Add powdered masalas and cook till they give out their fragrance and then add some cream to the masala. Cream adds a little richness to this recipe.
- Add capsicum and mix well. Don’t let the capsicum wilt.
- Once capsicum or shimla mirch has mixed well add the paneer strips to the masala and mix again.
- Leave it on slow fire for about 3-4 minutes and your kadhai paneer is ready to be served.
- Enjoy it with roti, naan or parantha. Goes very well with yellow dal.
Visual Process for making Kadhai Paneer Recipe, Wok Fried Cottage Cheese & Capsicum Masala
कढ़ाई पनीर बनाने के लिए कुछ मात्राएँ।
- तैयारी का समय: ५ मिनट
- पकाने/ बनाने का समय: १० मिनट
- बनाने का बर्तन: कढ़ाई।
- मात्राएँ: ३-४
कढ़ाई पनीर बनाने के लिए सामग्री।
सामग्री | किस प्रकार की? | कितनी? |
पनीर | ढाई इंच में लम्बा काट लें | २०० ग्राम |
घी | डेढ़ बड़ा चमच | |
खड़ा धनिया | एक बड़ा चमच | |
साबुत ज़ीरा | एक बड़ा चमच | |
प्याज़ | डेढ़ बड़े आकार के | |
टमाटर | २ बड़े आकार के | |
लहसुन | पीस लें | ५ दाने |
अदरक | पीस लें | लगभग आधे इंच की |
टमाटर प्युरे | २ बड़े चमच | |
लाल मिर्च पाउडर | आधा छोटा चमच | |
हल्दी पाउडर | एक चोथाइय छोटा चमच | |
धनिया पाउडर | एक बड़ा चमच | |
गरम मसला पाउडर | एक छोटा चमच | |
मलाई | २ बड़े चमच | |
शिमला मिर्च | पनीर की लम्बाई में काट लें | आधी शिमला मिर्च |
नमक | आधा छोटा चमच |
कढ़ाई पनीर बनाने की विधि।
- पनीर को लगभग ढाई इंच की लम्बाई में काट लें।
- प्याज़ और टमाटर को छोटा काट लें और शिमला मिर्च को पनीर के लगभग लम्बाई में काट लें।
- घी को कढ़ाई में गरम कर लें और उस में खड़े धनिए और जीरे को हल्का भून लें।
- सामग्री को लिखे हुए अनुसार तेल में डालें और पका लें। ध्यान रहे आम को आख़िर में डालना है और नमक उसके बाद।
- अब इसमें प्याज़ भून लें और लाल हो जाने पर टमाटर और नमक डाल लें। नमक से पकाने का समय कम हो जाता है
- जब टमाटर का पानी सूख जाए तो इसमें लहसुन, अदरक और टमाटर प्युरे डाल के पकाएँ।
- अब पाउडर मसाले डाल कर भूने और सुगंध आने पर इसमें मलाई डाल कर अच्छे से मिला लें।
- अब इसमें शिमला मिर्च मिला लें और ध्यान रखें की शिमला मिर्च को बस हल्का पकाना है।
- अब इसमें पनीर के टुकड़े डाल लें और अच्छी तरह मिला लें।
- ३-४ मिनट तक हल्की आँच पर ढक का पकाएँ।
- रोटी, नान या पराँठे के साथ परोसें। इसके साथ पिली दाल भी बहुत अच्छे से जाती है।
इन तस्वीरों को देख कर आप कढ़ाई पनीर घर पे आसानी से बना सकते हें।
Kadhai Paneer - Ridiculously Simple
Comments
Post a Comment