Aloo Ka Raita - From Dera Ismail Khan
Aloo Ka Raita is a traditional Dera Ismail Khan recipe, a province now in Pakistan. Though, I am sure lot of other regions would like to stake a claim to this wonderful and simple recipe. I have fond memories of my mother & grandmother making aloo ka raita regularly in Summers especially with hot dishes on the table. The idea behind raitas is simple. They keep your body and mind cool. I usually add milk to curds. This dilutes them and if curds are a bit sour, milk reduces the sourness. Raitas by tradition are an essential condiment on Punjabi tables. Read on. 🙂
Aloo Ka Raita Recipeआलू का रायता बनाने की विधि
Indicatives for making Aloo Ka raita
- Preparation Time: 2 minutes
- Cooking time: 3 minutes
- Cooking Gizmos: A serving bowl
- Servings: 3-4 People
Stuff you’ll need for Aloo Ka raita
what goes in? | what kinds? | how much? |
Yogurt or Curd or Dahi | Full fat | 1 Cup |
Milk | 4 tbsp | |
Potato | 1 Big | |
Green Chili | 1 No. | |
Black or Rock Salt | 1/4 tsp | |
Red Chili Powder | 1/4 tsp | |
Cumin Powder | 1/2 tsp |
Process to make Aloo Ka raita
- Boil & cut potatoes in small cubes. To know how to effortlessly boil potatoes, click here.
- Finely chop green chili.
- In a serving bowl, dilute yogurt or curds with milk and beat it with an egg beater or a fork till smooth.
- Add all ingredients to the serving bowl and mix well.
- Garnish with a half n half circle of red chili powder and cumin powder. You can add a sprig of fresh coriander too.
- Refrigerate till you are ready to serve the raita.
- Serve with parathas, pulao or biryanis. This raita goes very well with my One Pot Chicken Pulao.
Visual Process for making Aloo Ka raita
आलू का रायता बनाने के लिए कुछ मात्राएँ।
- तैयारी का समय: २ मिनट
- पकाने/ बनाने का समय: ३ मिनट
- बनाने का बर्तन: हांडी
- मात्राएँ: ३-४
आलू का रायता बनाने के लिए सामग्री।
सामग्री | किस प्रकार की? | कितनी? |
दही | १ कप | |
दूध | ४ बड़े चमच | |
आलू | एक छोटा | |
हरी मिर्च | १ | |
कला नमक | एक चोथाई छोटा चमच | |
लाल मिर्च पाउडर | एक चोथाई छोटा चमच | |
ज़ीरा पाउडर | आधा छोटा चमच |
आलू का रायता बनाने की विधि।
- आलू उबाल कर छोटा काट लें। आलू को आसानी से उबालने की विधि के लिए यहाँ क्लिक करें।
- दूध और दही को अच्चे से फेंट लें।
- सारी सामग्री एक परोसने वाली हांडी में मिला लें।
- लाल मिर्च पाउडर, ज़ीरा पाउडर से गोलाई खिचें। अगर चाहें तो एक हरे धनिए की कली से भी सजा सकते हें।
- परोसने तक ठंडा करें।
- आप यह रायता पराँठों, बिरयानी या पुलाव के साथ परोस सकते हें। यह रायता मेरे बनाए हुए चिकन पुलाव के साथ बहुत अच्छा जाता है।
इन तस्वीरों को देख कर आप आलू का रायता घर पे आसानी से बना सकते हें।
Aloo Ka Raita - From Dera Ismail Khan
Comments
Post a Comment