Kadhi Pakoda Recipe - Punjabi & Spicy

Kadhi Pakoda Recipe, Spicy Punjabi Kadhi Pakoda Recipe


Kadhi pakoda (split bengal gram dumplings) is a very popular Punjabi dish. It is always there on the weekly menu. Actually, Kadhi is frequently made in households over Northern India, though styles vary greatly. For example, the Punjabis like their Kadhi thick as compared to people from Uttar Pradesh who like it to be a bit runny. Kadhi pakoda is a dish prepared in Dera Ismail Khan as well and has been a regular part of our household meals. The version below is quite close to it. The cooking process is divided into two parts and are easily done in parallel. The dumplings or pakode are fried while the kadhi is cooks on another burner. Go for it and remember to tell me how you fared.


Spicy Punjabi Kadhi Pakoda Recipeपंजाबी कढ़ी पकोड़ा बनाने की विधि

Indicatives for making Kadhi Pakoda Recipe, Spicy Punjabi Kadhi Pakoda Recipe


  • Preparation Time: 10 minutes

  • Cooking time: 40 minutes

  • Cooking Gizmos: A Wide Cooking Pot or a Pressure Cooker

  • Servings: 3-4 People

Stuff you’ll need for Kadhi Pakoda Recipe, Spicy Punjabi Kadhi Pakoda Recipe

















































































what goes in?what kinds?how much?
For Dumplings (Pakodas)
Split Bengal Gram Flour (Besan)0.5 Cup
Water6-7 tbsp
Salt1/2 tsp
Asafoetida (Hing)1/4 tsp
Red Chili Powder1/2 tsp
Cumin Seeds1/2 tsp
GingerFresh/ Grated1/2 inch
OnionSmall1 No.
Green Chili1 No.
OilFor FryingHalf a cup
For Kadhi
Curd or Yogurt1 Cup
Water2 Cups
Turmeric Powder1 tsp
Red Chili Powder1 tsp
GheeUse 1/2 tbsp for tempering 1.5 tbsp
Asafoetida1/4 tsp
Mustard Seeds1/4 tsp
Cumin Seeds1/4 tsp
Dry Red ChilisBreak into half. Use one for tempering3 No.
Curry Leaves1 Sprig
Green Chilis2 No.
Fenugreek SeedsOptional1/4 tsp
SaltTo taste

Process to make Kadhi Pakoda Recipe, Spicy Punjabi Kadhi Pakoda Recipe


  1. Mix split Bengal gram flour with water and make a thick batter.

  2. Add all the ingredients to the batter and mix well.

  3. Rest for 30 minutes. If you don’t do this step the pakoda or dumplings will not be fluffy.

  4. Once the batter has rested, make small balls with the batter and fry till they are golden brown.

  5. Keep aside while the kadhi is thickening.

  6. Make a slurry with yogurt (curds), red chili powder, turmeric powder & water.

  7. Heat oil in a thick bottomed cooking pot and add mustard seeds, fenugreek seeds, cumin seeds, dried red chilis and curry leaves. Fry till fragrant.

  8. Add the slurry to the cooking pot and stir continuously till it thickens. This is when it is called a “Kadhi”. Boil it for 4 minutes.

  9. Add pakodas to the kadhi and boil for another 5 minutes so that they soak up the kadhi.

  10. Heat ghee in a tempering ladle and add one broken red chili and half a teaspon of mustard seeds.

  11. Add it to the kadhi pakoda and you are good to go.

  12. Serve hot with rice or paranthas. Enjoy!

Note: Some people feel fenugreek seeds make kadhi pakoda a bit bitter. You can avoid these if you wish.


Visual Process for making Kadhi Pakoda Recipe, Spicy Punjabi Kadhi Pakoda Recipe







पंजाबी कढ़ी पकोड़ा बनाने के लिए कुछ मात्राएँ।


  • तैयारी का समय: १० मिनट

  • पकाने/ बनाने का समय: ४० मिनट

  • बनाने का बर्तन: हांडी या प्रेशर कुकर

  • मात्राएँ: ३-४ लोगों के लिए

पंजाबी कढ़ी पकोड़ा बनाने के लिए सामग्री।

















































































सामग्री किस प्रकार की?कितनी?
पकोड़े के लिए 
बेसनआधा कप
पानी६-७ बड़ा चमच
नमकआधा छोटा चमच
हींगएक चोथाई छोटा चमच
लाल मिर्च पाउडरआधा छोटा चमच
ज़ीराआधा छोटा चमच
अदरककदूक़स लेंआधा इंच
प्याज़छोटा
हरी मिर्च
तेलतलने के लिएआधा कप
कढ़ी कि  लीये 
दही१ कप
पानी२ कप
हल्दी पाउडर१ छोटा चमच
लाल मिर्च पाउडर१ छोटा चमच
घीआधा छोटा चमच तड़के के लिए डेढ़ चमच
हींगएक चोथाई छोटा चमच
सरसों के बीज / राईएक चोथाई छोटा चमच
ज़ीराएक चोथाई छोटा चमच
खड़ी लाल मिर्चआधा कर लें और एक तड़के के लिए रख लें
करी पत्ता८-९
हरी मिर्च
मेथी दानाअगर चाहें तो उपयोग करेंएक चोथाई छोटा chamach
नमकस्वादानुसार

पंजाबी कढ़ी पकोड़ा बनाने की विधि।


  1. बेसन और पानी को मिला लें।

  2. अब इसमें बाक़ी दी हुई सामग्री मिला लें और आधे घंटे के लिए रख दें। अगर आप इसको आधे घंटे के लिए नहीं रखेंगे तो पकोड़े सख़्त बनेंगे।

  3. आधे घंटे बाद इनको छोटी पकोड़ी बना कर गरम किए हुए तेल में तल कर लाल होने पर निकाल लें। साथ में रखें।

  4.  कढ़ी बनाने के लिये दही और पानी को अच्छे से घोल में मिला लें।

  5. हांडी में घी गरम करें और लाल मिर्च, मेथी दाना, राई, ज़ीरा और करी पत्ते को भून लें।

  6. अब इसमें बेसन का घोल डाल लें और तेज़ अँचे पर पकाएँ जब तक यह गधा होने लगे। ४-५ मिनट तक पका लें।

  7. बनाये  हुए पकोड़े ले लें और उनको कढ़ी में डाल के ५ मिनट और उबालें।

  8. पाक जाने पे इसको आँच से उतार लें और घी, लाल मिर्च और राई का तड़का लगा लें।

  9. स्वादिष्ट पंजाबी कढ़ी पकोड़ा तयार है। इसको गरमागरम चावल या पराँठों के साथ परोसें।

इन तस्वीरों को देख कर आप पंजाबी कढ़ी पकोड़ा घर पे आसानी से बना सकते हें।







Kadhi Pakoda Recipe - Punjabi & Spicy

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