Shami Kebab Recipe - Melt in the Mouth Deliciousness

Mutton Shami Kabab Recipe – Melt in the mouth deliciousness


Mutton Shami Kabab is found all over the Indian sub continent. These appetizers or snacks are an integral part of Indian, Pakistani & Bangladeshi cuisines. Mutton shami kababs are rather delicate and delicious. My all-time favorites have been the ones at Wengers’ and they are now priced at a princely sum of Rs. 70 each. Just yesterday I decided to get my hands dirty with these and here we are with my take on making scrumptious mutton shami kababs. These ones beat Wengers’ Shami kababs hands down. They are flavourful, decadent and really melt in the mouth. If you disapprove of mutton, you can try these with chicken too. Relish by themselves or with some spicy mint coriander chutney.


Mutton Shami Kabab Recipeमटन शामी कबाब बनाने की विधि

Indicatives for making Mutton Shami Kabab Recipe


  • Preparation Time: 10 minutes

  • Cooking time: 40 minutes

  • Cooking Gizmos: A Wide Cooking Pot

  • Servings: Makes 17 units

Stuff you’ll need for Mutton Shami Kabab





































































what goes in?what kinds?how much?
Mutton Mince750 gram
Gram Flour (Besan)1.5 tbsp
OnionsMedium sized chopped2 No.
Coriander leavesFresh & chopped1/2 Cup
Mint leavesFresh & chopped1/4 Cup
Green ChiliesIf you want more spice, add more. Chopped3 No.
Almonds12 No.
Egg1 No.
Garlic6 cloves
Ginger1 inch
Cloves6 No.
Black Peppercorns1 tsp
Mace1/2 sprig
Cinnamon1/2 inch
Green Cardamom6 No.
Cumin Seeds1 tsp
Coriander Powder1 tsp
Red Chili Powder1/2 tsp
Salt1 tsp
Ghee4 tsp
Vegetable OilFor frying4 tbsp

Process to make Mutton Shami Kabab Recipe


  1. Get the ingredients together. Chop onions, green chilies, mint and coriander. Wash and dry mutton.

  2. Heat two teaspoons of ghee in a cooking pot and add whole spices including cloves, black peppercorns, cinnamon, cardamom, cumin seeds, & mace. Saute till fragrant.

  3. Add onions and saute till translucent.

  4. Add gram flour (besan) & almonds. Mix well & saute till well roasted.

  5. Remove the spice mixture from fire and keep aside.

  6. Heat two teaspoons of ghee to the cooking pot and saute mutton mince for the Shami kabab. Add ginger, garlic & powdered spices including salt, coriander powder and red chili powder.

  7. When almost done (it’ll start sticking to the cooking pot), add the reserved spice mixture and mix well. Wait till fragrant, remove from fire and let it cool.

  8. Add cooled & cooked mutton mince to a grinder with one egg, chopped mint, coriander, & green chilis. Blend till smooth. Remove to a bowl.

  9. Make round lemon sized balls with the mince and press them gently into round patties. This recipe yields approximately 17 balls (see photos).

  10. Take vegetable oil in a frying pan and shallow fry these patties on both sides till crisp. Be careful not to break them since they are really delicate.

  11. Serve with sliced onions, mint coriander chutney and lemon wedges. Enjoy!

Note: Some people feel fenugreek seeds make kadhi pakora a bit bitter. You can avoid these if you wish.


Visual Process for making Mutton Shami Kabab Recipe







मटन शामी कबाब बनाने के लिए कुछ मात्राएँ।


  • तैयारी का समय: १० मिनट

  • पकाने/ बनाने का समय: ४० मिनट

  • बनाने का बर्तन: हांडी

  • मात्राएँ: १७ नग

मटन शामी कबाब बनाने के लिए सामग्री।





































































what goes in?what kinds?how much?
कीमा७५० ग्राम
बेसनडेढ़ बड़ा चमच
प्याज़बारीक कटे हुए
धनिया पत्ताबारीक कटा हुआडेढ़ कप
पूदिना पत्ताबारीक कटा हुआएक चोथाई कप
हरी मिर्चबारीक कटी हुई
बादाम१२
अंडा
लहसुन
अदरक१ इंच
काली मिर्च१ छोटा चमच
लौंग
जावित्रीआधा फूल
दालचीनीआधा इंच
छोटी इलाइची
ज़ीराएक छोटा चमच
धनिया पाउडरएक छोटा चमच
लाल मिर्च पाउडरआधा छोटा चमच
नमक१ छोटा चमच
घी४ छोटे चमच
तेलतलने के लिए४ बड़े चमच

मटन शामी कबाब बनाने की विधि।


  1. सारी समग्री एकत्रित कर लें। कीमे को धो कर सूखा लें। प्याज़, हरा धनिया, पूदिना पत्ता और हरी मिर्च को बारीक काट लें।

  2. दो छोटे चमच घी गरम करके खड़े मसाले भून लें।

  3. अब प्याज़ डाल के भून लें।

  4. प्याज़ लाल होने से पहले इसमें बादाम और बेसन मिला लें और अच्छे से भून लें।

  5. जाम मसला महकने लगे इसको एक प्लेट में उतार लें।

  6. दो छोटे चमच घी डालें और कीमे को अदरक, लहसुन के साथ ३-४ मिनट पकाइए।

  7. अब इसमें धनिया, लाल मिर्च का पाउडर और नमक मिला लें। जब कीमा पाक जाए इसको ठंडा होने दें।

  8. ठंडे कीमे को मिक्सी में डाल के अंडा, हरा धनिया, पूदिना पत्ता और हरी मिर्च के साथ चला लें।

  9. कीमा जब बारीक हो जाए तो इसके गोल टिक्की का आकर दें।

  10. तलने के पैन में तेल गरम करें और कबाब को दोनो तरफ़ से लाल कर लें।

  11. इन लज़ीज कबाबों को कटे प्याज़, हरी चटनी और नींबू की साथ परोसें।

इन तस्वीरों को देख कर आप मटन शामी कबाब घर पे आसानी से बना सकते हें।







Shami Kebab Recipe - Melt in the Mouth Deliciousness

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