Chicken Pulao - Complete Meal One Pot Cooking

Chicken Pulao Recipe, Delicious Curried Chicken & Rice One Pot Meal Recipe


Chicken Pulao is a deliciously simple and super fast recipe if you are short on time. As the name suggests, One Pot Meal uses just one cooking pot to get the whole meal on the table. One pot cooking works very well with both rice and noodles and possibilities are immense. I’ll be doing a lot of one pot cooking now so keep watching this website for more exciting recipes like this one where we are doing a chicken pulao. The recipe simply calls for cooking chicken as you would do for a curry and then adding the rice to the same pot and cooking it to delicious perfection.


Chicken Pulao One Pot Meal Recipeएक हांडी चिकन पुलाव बनाने की विधि

Indicatives for making Chicken Pulao Recipe, Curried Chicken & Rice One Pot Meal


  • Preparation Time: 10 minutes

  • Cooking time: 20 minutes

  • Cooking Gizmos: A Wide Cooking Pot or a Pressure Cooker

  • Servings: 3-4 People

Stuff you’ll need for Chicken Pulao Recipe, Curried Chicken & Rice One Pot Meal





































































what goes in?what kinds?how much?
Chicken12-14 Pieces1 Kg
Ghee1.5 tbsp
Cinnamon1.5 inch
Bay Leaves2 No.
Cardamom4 No.
Black Peppercorns1 tsp
Cloves4 No.
Mace1 Sprig
Star Anise1 No.
Cumin Seeds1 tbsp
Onions2 No. medium sized
Tomatoes2 No.
Garlic Ginger Paste1 tbsp
Green Chilies3 No.
Red Chili Powder1/2 tsp
Turmeric Powder1/4 tsp
Coriander Powder1 tbsp
WaterDouble measure to rice2 Cups
WaterDouble measure to rice2 Cups
Fresh CorianderChopped, for garnishingHalf a bunch
Salt1.25 tsp

Process to make Chicken Pulao Recipe, Curried Chicken & Rice One Pot Meal


  1. Clean and dry the chicken pieces.

  2. Chops two medium size onions and two medium sized tomatoes.

  3. Heat ghee or clarified butter in a thick bottomed cooking vessel. I usually use a wide pressure cooker for this.

  4. Add dry spices including cumin seeds, bay leaves, cinnamon, cardamom, peppercorns, star anise and mace to hot ghee till the spices release their aroma.

  5. Add onions and fry till just about brown.

  6. Add tomatoes and salt to fasten the cooking process.

  7. When tomatoes are slightly mushy add ginger garlic paste and green chilies. Fry till the raw smell of ginger and garlic goes away.

  8. Add powdered masalas and cook till they are fragrant.

  9. Add chicken and cook till almost done.

  10. Add and mix the rice with chicken and fry for a minute.

  11. Add two cups of water and cover with a lid.

  12. When the water comes to a boil, reduce heat to simmer till rice is done.

  13. Your one pot meal of chicken pulao is ready to be served.

  14. Garnish with chopped coriander and serve hot with a vegetable raita.

Visual Process for making Chicken Pulao Recipe, Curried Chicken & Rice One Pot Meal







एक हांडी चिकन पुलाव बनाने के लिए कुछ मात्राएँ।


  • तैयारी का समय: १० मिनट

  • पकाने/ बनाने का समय: २० मिनट

  • बनाने का बर्तन: हांडी या प्रेशर कुकर

  • मात्राएँ: ३-४

एक हांडी चिकन पुलाव बनाने के लिए सामग्री।





































































सामग्री किस तरह की?कितनी?
मुर्ग़ (चिकन)१२-१४ पीस में कटा हुआ१ किलो
घीडेढ़ बड़ा चमच
दालचीनीडेढ़ इंच
तेज पत्ता
हरी इलाइची
खड़ी काली मिर्चएक छोटा चमच
लौंग
जावित्री
चक्र फूल
ज़ीराएक बड़ा चमच
प्याज़
टमाटर
अदरक लहसुन का पेस्ट१ बड़ा चमच
हरी मिर्च
लाल मिर्च का पाउडरआधा छोटा चमच
हल्दी पाउडरएक चोथाई छोटा चमच
धनिया पाउडर१ बड़ा चमच
चावलबसमती१ कप
पानीचावल से दो गुना२ कप
हरा धनियाबारीक कटा हुआआधी गड्डी
नमकसवा छोटा चमच या स्वादानुसार

एक हांडी चिकन पुलाव बनाने की विधि।


  1. मुर्ग़ (चिकन) को धो कर सूखा लें।

  2. प्याज़ और टमाटर को छोटा काट लें।

  3. घी को कढ़ाई में गरम कर लें और उस में खड़े मसाले हल्का भून लें।

  4. अब इसमें प्याज़ भून लें और लाल हो जाने पर टमाटर और नमक डाल लें। नमक से पकाने का समय कम हो जाता है।

  5. जब टमाटर का पानी सूख जाए तो इसमें लहसुन और अदरक पेस्ट और हरी मिर्च डाल के पकाएँ।

  6. अब पाउडर मसाले डाल कर भूने और सुगंध आने पर इसमें मुर्ग़ के पीस डाल के लगभग हो जाने तक पकाएँ।

  7. अब इसमें चावल डाल के एक मिनट तक पकाएँ।

  8. दो कप पानी डाल के तेज़ आँच पे ढक कर रख दें।

  9. जब उबला आ जाए तो आँच धीमी कर लें।

  10. पानी के सूख जाने पर आप का एक हांडी मुर्ग़ (चिकन) पुलाव तयार है।

  11. इसको बारीक कटे हरे धनिए से साजा कर सब्ज़ रायता के साथ परोसें।

इन तस्वीरों को देख कर आप एक हांडी चिकन पुलाव घर पे आसानी से बना सकते हें।







Chicken Pulao - Complete Meal One Pot Cooking

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